7 leuke Europese studentensteden om tijd door te brengen

7 leuke Europese studentensteden om tijd door te brengen

BlaBlaCar selecteert 7 leuke Europese studentensteden waar je sowieso mooie tijden zult beleven. In deze blog lees je tips van ‘locals’ uit onze community over: Antwerpen, Brussel, Gent, Leuven, Keulen, Berlijn en Parijs!

Bezoek je binnenkort één van de door BlaBlaCar geselecteerde Europese Studentensteden? Geniet van onze tips!

Binnen de Nederlandse community hebben we gecheckt waar de meeste van studenten heen reisden. Zo selecteerden we 7 leuke Europese studentensteden om je tijd door te brengen. We kwamen uit bij steden die relatief gemakkelijk te bereiken zijn én waar natuurlijk genoeg te doen is. Of het gaat om het plannen van je exchange, je Erasmus uitwisseling, of het opzoeken van vrienden of familie… Wij helpen je graag om je verblijf  in één van deze Europese studentensteden leuker te maken. Met de tips van onze community – die in deze steden wonen of gewoond hebben – wordt het vast een stuk makkelijker om de eerste dag je weg te vinden :-)

Gelijk in actie komen? Dat kan:

Zoek je rit Deel je rit Schrijf je in

1. Ga op onderzoek uit in Antwerpen…

Europese Studentensteden tips Antwerpen

Stefan (25) studeert Internationale Betrekkingen en Diplomatie in Antwerpen en zocht een goedkopere manier om af en toe naar Nederland te reizen. BlaBlaCar bleek de ultieme oplossing. “Het is een andere manier van reizen en levert vaak leuke en verrassende gesprekken op met de bestuurder en medepassagiers” vertel hij ons. Zijn tips voor een mooi verblijf in Antwerpen:

  • Als student is het leuk én praktisch om in de Universiteitsbuurt te wonen. Kom je voor een weekendje dan kan je beter een slaapplek zoeken in de wijken Zuid en Sint-Andries, daar is veel te beleven. Verder is de wijk Eilandje een aanrader!
  • Dicht bij de wijk Eilandje zit trouwens mijn favoriete pizzeria Otomat. Hier hebben ze betaalbare pizza’s die net even anders zijn.
  • Rond het Mechelseplein zijn een aantal gezellige cafés te vinden. Als je een keuze wil uit een paar honderd verschillende bieren moet je naar Bier Central gaan (wel redelijk toeristisch).
  • Voor een avond techno kan je het beste naar Cafe d’Anvers of Ampere gaan, dat zijn mijn favoriete plekken. In Ampere draaien regelmatig grote namen. In de wijk Zuid zitten verder een aantal kroegen dicht bij elkaar waardoor er een gezellig sfeertje is ‘s avonds.
  • Wat je echt moet doen is een stadsfiets huren via velo-antwerpen.be en fiets door de stad en langs de Schelde. Het is ook leuk om de fiets- en voetgangerstunnel te nemen onder de Schelde door zodat je aan de andere kant van de Schelde uitkomt en zo een mooi zicht hebt op de skyline van het centrum van de stad.
  • Verder niet te missen: het Centraal Station, een van de mooiste stations die ik ken.
Zoek je rit naar Antwerpen!

2. Van plan om de stad Brussel écht te ontdekken?

Europese Studentensteden Tips: Brussel

Dan helpt Ruben (25) je graag! Hij is nog een ‘beginner’ bij BlaBlaCar, maar kent Brussel door en door. Of Brussel in het rijtje échte Europese studentensteden hoort is Ruben niet zo zeker van… Hij vindt dat je in Brussel zelf actief op zoek moet naar de leuke plekjes. Gelukkig heeft hij het nodige voorwerk voor je gedaan. De volgende tips zullen je vast en zeker helpen om je verblijf in Brussel memorabel én niet te toeristisch te laten zijn:

  • Op vijf minuten van de Grote Markt heb je de Sint-Katelijnekerk. In de straten rond dit kerkje zijn een stuk minder toeristen te vinden en in de horecazaken kom je al veel meer locals tegen. 
  • Wil je in deze wijk het typische Brusselse nachtleven beleven? Ga dan naar de legendarische bar Madame Moustache waar je tot in de vroege uurtjes kan dansen tot je benen eraf vallen.
  • De omgeving van Sint-Katelijne biedt nog veel meer… zo kan je bijvoorbeeld de beste spaghetti ter wereld in café MONK eten. Een andere optie is om decadent te gaan borrelen met meest verse fruit de mer bij Noordzee.
  • Dit waren pas de tips voor één van de wijken die Ruben ons tipte, meer over Brussel? Check zijn volledige blog artikel dat hij voor BlaBlaCar schreef over Brussel :-)
Zoek je rit naar Brussel!

3. Wil je weten wat het studentenleven in Gent je brengt?

Europese studentensteden tips Gent

Ook Gent verdient een plek in het rijtje van leukste Europese Studentensteden vindt Marrit (25), ze werkt inmiddels al meer dan een jaar bij BlaBlaCar maar deed daar haar Master in Gent. Ze vertelt graag over de ‘hotspots’ en gezellige wijken van deze studentenstad:

  • De leukste wijk om te zitten én ook nog centraal gelegen is Patershol. Als je de stad als échte student wil ervaren dan kan je het best in de de buurt rondom de Sint Pietersnieuwstraat verblijven.
  • De beste koffie hebben ze bij OR in de Walpoortstraat en True Beans in de Jan Breydelstraat. 
  • Rondom de Vrijdagmarkt, Oude Beestenmarkt en Groentenmarkt vind je gezellige cafeetjes waar je onder het genot van een lekker pintje (altijd geserveerd in het juiste glas) en relaxte sfeer kunt bijpraten met je vrienden. Café Video op de Oude Beestenmarkt is veruit mijn persoonlijke favoriet!
  • Voor bier en borrelhappen, of heerlijke cocktails ga dan naar Mosquito Coast (Hoogpoort). Ook zit je bij Bar Popular (vlakbij de Vrijdagmarkt) altijd goed.
  • Qua eten… je bezoek aan Gent is niet compleet als je de Kastart spaghetti niet hebt gegeten – verreweg de beste spaghetti in town!
  • Mijn laatste tip: loop vooral rond en geniet van alles om je heen. Je zult merken dat je vlinders in je buik krijgt van alleen maar lopen door het prachtige Gent. Of het nu de Korenlei is met een lente zonnetje of opwarmen met een kopje koffie in een van de vele gezellige straatjes: Gent stelt je nooit teleur.
Zoek je rit naar Gent!

4. Ga op avontuur in de studentenstad Leuven!

Europese Studentensteden tips: Leuven

Olivier (25) is BlaBlaCar ambassadeur. Hij deed zijn master Filosofie in Leuven en nam naar eigen zegge “interessante, uiteenlopende, maar vooral aardige mensen mee” via BlaBlaCar toen hij regelmatig op en neer reed tussen Leuven en Amsterdam. Waarom Leuven één van de bekende Europese studentensteden is? “Dat merk je goed aan bijvoorbeeld aan het feit dat de stad de langste toog van Europa heeft met in totaal zo’n 40 cafées op de Oude Markt”. Zijn tips voor een nóg leuker verblijf in Leuven:

  • De barretjes die je zeker niet moet overslaan zijn Belgique op de Oude Markt en inn’t Joor 1 – dit is het kleinste café van Leuven.
  • Koffiedrinken kan je goed bij Le Pain Quotidien, naast koffie is vooral alles naast de koffie zeer aan te bevelen.
  • De leukste wijk om te zitten is het centrum, vanaf hier kan je makkelijk overal te voet komen.
  • Mijn favoriete eetplek is De Nachtuil. Het heeft een typische Belgische keuken die tot 02:00 open is. Ook kan je een bezoekje brengen aan één van de restaurants in de Muntstraat.
  • Wat je oprecht niet moet vergeten te zien is het stadhuis van Leuven op de Grote Markt en de bierbrouwerij van Stella Artois.
Zoek je rit naar Leuven!

5. De studentenstad Keulen ontdekken met BlaBlaCar

Europese Studentensteden tips: Keulen

In het kader van een duurzame citytrip reed blogster en hoofdredacteur Imke (30) laatst met een BlaBlaCar mee naar Keulen. Ze schreef niet alleen een mooi artikel over haar BlaBlaCar ervaring, maar ook gaf ze tips over Keulen. Een korte ‘sneak preview’ van haar ervaring:

  • Als je tijdens je bezoek aan Keulen cultuur wil snuiven, dan is de gotische Kathedraal (Dom Keulen) niet te missen net als de bekende Slotjesbrug.
  • Het Belgische Viertel is een leuke wijk vol trendy eet plekken, leuke pleintjes en designer winkels. Hier kan je gemakkelijk een hele dag doorbrengen zonder je te vervelen.
  • Een zelf gebrouwen Duits bier proeven in een bruin café? Dan kun je goed bij  Schreckenskammer terecht.
  • Meer tips? Lees dan haar volledige BlaBlaCar reiservaring naar Keulen terug op de blog van Daily Cappuccino.
Zoek je rit naar Keulen!

6. De grens over voor een master in Berlijn?

Europese Studentensteden tips Berlijn

Dat deed Bastiaan (25) een poosje geleden, hij studeerde Scientific Computing aan de TU Berlin . “Ik gebruikte BlaBlaCar als passagier om tussen Berlijn en Amsterdam/Delft te reizen. Daar is het heel normaal: het is sneller, het is goedkoper en je houdt er grappige contacten aan over. Mijn vrienden hier vonden het wel een mooi verhaal als ik met de auto voor de deur werd afgezet.” In een lijst van Europese studentensteden kan Berlijn niet ontbreken, de stad is betaalbaar en de stad leeft. Zijn tips voor onvergetelijk bezoekje aan Berlijn:

  • Op zondagmiddag kan je de karaoke in het Mauerpark niet overslaan. Voor de vrouwen is er ook een fleamarket blijkbaar een dingetje, zelf ging ik daar niet zo vaak heen.
  • Een tip voor een chille maaltijd in de buurt is The Bird, hier hebben ze goede burgers. Qua burgers zit je verder goed bij White Trash Fast Food (Prenzlauerberg)
  • Een paar goede plekken om te lunchen: Oliv (Mitte) voor zijn taart, soep en broodjes, Dolores (Mitte) heeft lekkere wraps, Bar Bianco (Kreuzberg) voor italiaanse panini’s en koffie.
  • Verder is één van de leukste koffietentjes die ik ken in Berlijn is The Barn aan de Auguststrasse. Verder schijnt Bonanza coffeeheroes (Prenzlauerberg) ook de moeite waard te zijn.
  • Een weekendje naar Berlijn is pas compleet met een bezoekje aan ‘Zur Wilden Renate’ als je tot in de late uurtjes door wil én van een beetje alternatieve avond uit houdt.
Zoek je rit naar Berlijn!

7. Zo wordt je verblijf in Parijs écht onvergetelijk…

Europese Studentensteden tips Parijs

De laatste op ons lijstje in deze blog, maar we mogen Parijs niet onderschatten. De QS Best Student Cities 2015 plaatst Parijs op nummer 1 voor de nominatie leuke leefbare Europese Studentensteden. Met tips van onze collega’s uit Parijs wordt je verblijf sowieso beter. De leukste (net iets minder toeristische) wijken op een rijtje:

  • Canal Saint-Martin is een échte hotspot rond borreltijd. Zeker in de zomer dan zit iedereen met een biertje langs het kanaal. De wijk is überhaupt leuk om te eten of drankjes te doen. De perfecte plek voor een cocktail is Comptoir General. We noemen voor brunch/lunch in deze wijk: Du pain et des Idées, Eric Kayser en Holybelly.
  • Belleville is ook een leuke wijk waar veel studenten wonen en het erg levendig is. Aux Folies en Café Cherri(e) zijn tentjes waar het altijd gezellig is. Niet ver van Belleville vind je Parc des Buttes-Chaumont, heerlijk om door te rennen of met een fles wijn en een picknickkleed neer te strijken. Wil je liever op een terras dan ga je in het park naar Pavillon Puebla, ze hebben hier ook lekkere pizza’s en fijne muziek!
  • De Marais is leuk op zondag, vertellen onze collega’s van het hoofdkantoor in Parijs. La Favorite heeft een groot terras. Le Voltigeur is een goede plek voor lunch maar ook voor de borrel. Ob-La-Di is een leuke koffiespot die je niet moet missen. Een snelle lunch haal je bij Frenchie to Go voor de perfecte crepes moet je naar de Montparnasse.
  • Je kan natuurlijk een kleine wandeling langs de Seine, Sorbonne en Le Jardin du Luxembourg niet overslaan tijdens je studie trip ;-)
Zoek je rit naar Parijs!

Na het lezen van al deze verhalen tijd om op pad te gaan? Check hier je carpool opties:

Vind je rit! Plaats je rit!Schrijf je in!

Find out more about

Bestemmingen

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride